Er bestaan tegenwoordig veel verschillende soorten zonwering die vaak ook op of in het kozijn gemonteerd moeten worden. Waar er vroeger voornamelijk gebruik werd gemaakt van gordijnen aan een rails aan het plafond, wordt de raamdecoratie nu vaak bevestigd aan het kozijn. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld rolgordijnen, plisségordijnen en jaloezieën.

In de dag

Over het algemeen zijn er twee manieren van het monteren van raamdecoratie te onderscheiden: ‘in de dag’ en ‘op de dag’. In de dag houdt in dat de gordijnen binnen het kozijn gemonteerd worden. Door middel van speciale plafondbeugels wordt het casettesysteem aan de bovenzijde van het kozijn gemonteerd. Dit is een meer traditionele manier om rolgordijnen te monteren. Het zorgt ervoor dat het kozijn zichtbaar blijft. Vooral bij een diep kozijn is het mooi om het gordijn in de dag te monteren. Het is bij in de dag heel belangrijk om precies te meten en de juiste maat op te geven wanneer je een rolgordijn op maat laat maken.

Op de dag

De tweede manier is montage op het kozijn, of op de muur. Dit wordt op de dag genoemd. Bij deze optie wordt het gordijn met speciale wandbeugels bevestigd. Er wordt vaak gekozen voor een gordijn met een overlap over het kozijn heen. Op deze manier komt er minder of zelfs geen licht meer binnen. Dit is bijvoorbeeld handig voor een verduisterend gordijn in de slaapkamer. Vooral ook als een raam een vlak (of geen) kozijn heeft is het mooi om voor op de dag te kiezen.

Veel mensen willen niet in hun kozijnen boren, omdat de garantie dan vergaat of omdat ze het er niet mooi uit vinden zien. In dat geval kan montage op de muur door middel van wandbeugels een oplossing zijn.