Problemen met de cv kunnen ontstaan in elk huis waar een centrale verwarming staat. Wil het bijvoorbeeld niet warm worden in huis, of kom je water tegen op plaatsen waar dit niet hoort? Dan kan het zijn dat je cv-lekkage hebt. 
Hiervoor kun je natuurlijk iemand laten komen, maar cv-lekkage opsporen kun je ook vaak ook heel goed zelf. Zorg dat je een vulslang bij de hand hebt, samen met een handdoek en een ontluchtingssleutel, want je cv moet waarschijnlijk ontlucht worden.

Controleer de druk van je cv
Om te ontdekken of je inderdaad een lekkage aan je cv hebt, is de eerste en belangrijkste stap om de druk van je cv te controleren. Hiervoor moet je naar de cv-ketel toe. Meestal staat deze op zolder.
Aan de cv-ketel zit een manometer. Deze geeft de waterdruk aan. 
Als de manometer een druk aangeeft van tussen de 1,8 en 2,1 is er geen cv lekkage. Is dit niet zo en geeft de manometer een andere druk aan? Dan heb je last van drukverlies en kans op lekkages. 
In de volgende stap lees je wat je vervolgens moet doen, om vervolgens Lekkageservice.nl te bellen.

Het ontluchten van je radiator
Om de waterdruk weer op niveau te brengen en de lekkage aan je cv op te sporen moet nu eerst de radiator ontlucht worden.
Hiervoor zet je allereerst de thermostaat omlaag. Daarna draai je de kraan op de radiator dicht en haal je de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Na een kwartiertje wachten steek je de ontluchtingssleutel in het ontluchtingsventiel. Deze bevindt zich op je radiator. De handdoek is er om eventueel water op te vangen. Komt er een sissend geluid uit de radiator? Dan zat er lucht in de radiator. Als het sissen stopt en alle lucht eruit is draai je het ventiel weer dicht.

Vul de cv-ketel bij
Nu moet de cv-ketel weer bijgevuld worden. Dit doe je met behulp van de vulslang, die je aansluit op de waterkraan. Draai de waterkraan iets open zodat de slang zich vult met water. Als de hele slang vol zit sluit je deze aan op de vulkraan van de cv-ketel. Voorzichtig laat je zo de cv-ketel weer vollopen, waarbij je zorgt dat de waterdruk tussen de 1,8 en 2,1 komt. 

Wel of geen cv-lekkage opgespoord?
Een paar dagen na het vorige proces controleer je weer de waterdruk. Als deze niet meer tussen de 1,8 en 2,1 zit, heb je last van lekkage. Kijk dan al je leidingen goed na, net als de radiatoren. Ligt er water bij de cv of zie je ergens vocht? Dan heb je de lekkage gevonden. Om dat op te lossen moet de radiator of leiding vervangen worden of gerepareerd.
Als dit niet het geval is, maar je waterdruk is wel omlaag, kan het nog zijn dat de warmtewisselaar in de ketel zelf lek is. Dit is zelf te controleren en moet door een onderhoudsmonteur worden gedaan.