Kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en uitvoeringen. De materialen die het meest voorkomen zijn kunststof, hout en aluminium. Hiernaast zijn er ook stalen en polynorm kozijnen verkrijgbaar. Al deze materialen hebben ieder hun eigen voor- en nadelen, die hieronder in de tabel zijn samengevat.

 

Materiaal Onderhoud Levensduur Uiterlijk Overig
Kunststof Weinig

Met een sopje

30 jaar Authentiek

Alle kleuren

Populairste materiaal

Goedkoop

Hout Veel

Jaarlijks schuren en verven

30 jaar Glad of met houtnerfpatroon

Alle kleuren

Duur onderhoud
Aluminium Weinig

Met een sopje

40 jaar Slanke uitvoering

Alle kleuren

Sterk

Duur materiaal

Gaat niet met alle materialen samen

Staal Weinig

Met een sopje

50 jaar Authentiek

Slanke uitvoering

Alle kleuren

Sterk

Duur materiaal

 

Uitgelicht: Kunststof kozijnen

Kunststof is het populairste materiaal voor kozijnen tegenwoordig en daar zijn een aantal redenen voor. Allereerst komt dit met name doordat het materiaal goedkoop is en van goede kwaliteit. Een pluspunt is dat dit type kozijn nauwelijks onderhouden hoeft te worden, in tegenstelling tot houten kozijnen. Houten kozijnen staan bekend om hun barstjes, uren schilderen en een veel kortere levensduur. Kunststof kozijnen hoef je daarentegen alleen af te nemen met een sopje. Daarnaast isoleert kunststof erg goed en gaat het tientallen jaren mee. Na ongeveer 30 jaar moeten de kozijnen vervangen worden, omdat de kozijnen naar verloop van tijd kunnen gaan scheuren en afbrokkelen door weersinvloeden zoals regen, sneeuw en veel wind.

Als tegenargument van kunststof kozijnen wordt vaak gegeven dat kunststof lelijk is. Toen dit soort kozijnen net op de markt kwam, was dit wellicht zo. Tegenwoordig zijn er echter veel verschillende soorten designs. Zo zijn er kunststof kozijnen met houtnerfpatroon, waardoor de kunststof kozijnen haast niet te onderscheiden zijn van houten kozijnen. Ook kunnen kunststof kozijnen in alle denkbare kleuren geproduceerd worden. Hierdoor is het voor elke huiseigenaar mogelijk om voor de gewenste look te gaan.