Het soort raamdecoratie dat je kiest voor je raam is afhankelijk van het type kozijn dat je hebt. Tegenwoordig zie je steeds meer kunststof of aluminium kozijnen. Ideaal want deze kozijnen vragen weinig onderhoud. Je kunt alleen niet boren in deze kozijnen dus je hebt minder montage mogelijkheden voor raamdecoratie.

Welke soorten kozijnen zijn er?

Er zijn 4 soorten kozijnen die allemaal andere kenmerken (voor-en nadelen) hebben:
• Houten kozijnen: houten kozijnen hebben een lange levensduur en kun je natuurlijk verven in iedere gewenste kleur. Wel is het zo dat je veel onderhoud hebt aan houten kozijnen, met name aan de buitenkant. Houten kozijnen zijn over het algemeen duurder dan kunststof, aluminium en stalen kozijnen.
• Kunststof kozijnen: kunststof kozijnen zorgen voor een goede isolatie. Vaak kun je kiezen uit witte, grijze of antracieten kozijnen. Verder heb je weinig onderhoud aan de kozijnen.
• Aluminium kozijnen : aluminium kozijnen zijn erg sterk en onderhoudsarm. Vaak kun je kiezen uit witte, grijze of antracieten kozijnen.
• Staal kozijnen: stalen kozijnen zijn ook erg sterk en hebben weinig onderhoud nodig. Vaak kun je kiezen uit witte, grijze of antracieten kozijnen.

Rolgordijnen monteren zonder boren

rolgordijn smartfit

Speciaal voor kunststof of aluminium kozijnen zijn er rolgordijnen gemaakt waarbij je niet hoeft te boren in het kozijn. Er is een smartfitsysteem ontwikkeld, wat bestaat uit een rolgordijn met een frame eromheen. Het smartfitsysteem heeft montagesteunen die je tussen het glas en het rubber schuift. Je hoeft hierbij dus niet te boren of te lijmen.

Waarom mag je niet boren in kunststof of aluminium kozijnen?

In tegenstelling tot een houten kozijn, zijn kozijnen gemaakt van aluminium of kunststof niet massief. De binnenkant van een aluminium of kunststof is hol en daarom zitten schroeven minder stevig dan bij een houten kozijn. In kunststof kozijnen zit vaak een ijzeren profiel, dit profiel is verzinkt en verlijmd waardoor het profiel beschermd is tegen vocht. Als je boort in een kunststof kozijn, dan verdwijnt deze bescherming en kunnen de profielen inwendig roesten.

Het smartfit systeem

Het smartfitsysteem lijkt eigenlijk op een hor. Het smartfitsysteem bestaat uit een wit aluminium frame met daarin een rolgordijn. Je kunt het rolgordijn van boven naar beneden bedienen met een handgreep. Je kunt de onderkant van het rolgordijn op iedere gewenste hoogte vastzetten. Het smartfitsysteem heeft L- vormige montagesteunen die je tussen het glas en het rubber schuift. Het rubber raakt hierbij niet beschadigd. Het smartfitsysteem is alleen geschikt voor kunststof of aluminium kozijnen en niet geschikt voor houten kozijnen. Het smartfitsysteem kan tot 1500 mm breed en 2200 mm hoog worden gemaakt.

rolgordijn zonder boren

Monteren van het smartfitsysteem

Hoe de montage precies werkt, zie je hierboven in de afbeelding. De montage van het smartfit rolgordijn is snel en eenvoudig.

1. Je klemt de montagesteun op vier plekken tussen het glas en het rubber van de glaslat.
2. Als alle montagesteuntjes zijn geplaatst, klik je het frame in de steunen en klaar!

Lichtinval met smartfitsysteem

Bij een gebruikelijk rolgordijn (zonder smartfitsysteem) is het doek altijd smaller dan het systeem aan de bovenkant. Je hebt dus altijd lichtinval aan de zijkanten van een rolgordijn, omdat daar geen doek zit. Met een smartfitsysteem heb je een frame om het rolgordijn zitten, dit betekent niet dat er geen licht via de zijkanten binnen komt. Als je dus een verduisterend rolgordijn met smartfitsysteem bestelt, houdt er dan rekening mee dat er altijd wat licht via de zijkanten komt.

ff3
Rolgordijnen voor kiepkantelraam

Het smartfitsysteem is niet alleen voor vaste ramen geschikt, ook voor kiepkantelramen is het smartfitsysteem geschikt. Kiepkantelramen zijn ramen die je open kunt doen, maar ook op een kiepstand kunt zetten. Dit is erg prettig als je bijvoorbeeld s` nachts frisse lucht in je slaapkamer wilt. Een smartfitsysteem is ideaal want je rolgordijn blijft op z`n plek hangen als het raam kantelt.

Rolgordijnen voor dakkapel

Dakkapellen worden over het algemeen ook gemaakt van kunststof en daarom is het smartfitsysteem hier ook erg geschikt voor. Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om de rolgordijnen aan het plafond van het dakkapel te monteren.

Rolgordijnen voor schuine ramen

Rolgordijnen zijn niet geschikt om voor schuine ramen te hangen. Zelf het smartfitsysteem is hier niet geschikt voor, omdat de rolgordijnstof gaat hangen als deze schuin hangt. Plisségordijnen zijn wel geschikt om op te hangen voor schuine ramen, omdat er een spankoord door de stof heenloopt.

Plisségordijnen voor schuine ramen

Plisségordijnen zijn geschikt om voor schuine ramen te hangen. Door de stof van het plisségordijn lopen dan spankoorden die je vast kunt zetten aan de onderkant. De stof blijft dus altijd strak op z`n plek hangen.

ff4

Plisségordijnen voor dakramen

Speciaal voor dakramen zijn er plisségordijnen in standaard maten. Als je een dakraam hebt van Velux, ROTO of Fakro dan hoef je alleen het typenummer op te geven. Je hoeft dus zelf geen maten op te geven en weet zeker dat het plisségordijn past voor jouw dakraam. Je krijg dan een plisségordijn dat geschikt is voor jouw type dakraam.

Plisségordijn monteren zonder boren

Bij plisségordijnen zijn er meerdere montagemogelijkheden zonder te boren of te lijmen.
– Het smartfitsysteem
– Bevestigingsklemmen voor om kiepkantelramen
– Klemsteunen voor om kiepkantelramen

Plisségordijn met het smartfitsysteem

Het smartfitsysteem is ook geschikt voor plisségordijnen. Het smartfitsysteem kan voor plisségordijn tot 1500 mm breed en 2200 mm hoog worden gemaakt.
De montage werkt op dezelfde manier

1. Je plaatst de smartfitsteun op vier plekken tussen het glas en het rubber van de glaslat.
2. Als alle smartfitsteunen zijn geplaatst, klik je het frame in de steunen en klaar!

Plisségordijn zonder boren voor kiepkantelraam

Naast het smartfitsysteem zijn er steunen die je om het kozijn kunt klemmen en zo hoef je dus niet te boren of te lijmen. Deze steunen zijn alleen geschikt voor kiepkantelramen, omdat het raam open moet kunnen op het erom heen te klemmen.

Plisségordijn met bevestigingsklemmen

De bevestigingsklemmen zijn alleen geschikt voor aluminium of kunststof kozijnen. Je klemt de bevestigingsklemmen (4 stuks) zowel aan de bovenkant als de onderkant om het kozijn heen. Het plisségordijn wat je geleverd krijgt is voorzien van koorden met steunen die je op de bevestigingsklem kunt klikken.

Plisségordijn met klemsteunen

De klemsteunen hebben een groter klembereik en zijn daarom ook geschikt voor houten kozijnen. Je klemt de klemsteunen om het kozijn heen en dan kunt je het plisségordijn er aan de bovenkant in klikken.