Bent u van plan om op korte termijn een nieuwe serre bij uw woning aan te bouwen, of wilt u uw huidige serre verbouwen? De kans is groot dat u bij deze klus leidingen dient te verleggen voor bijvoorbeeld de radiatoren in de serre, de watervoorziening, enzovoorts. Het is van groot belang dat het verleggen van leidingen op een correcte wijze verloopt, zodat de kans op lekkages minimaal wordt. Over het algemeen wordt dan ook aangeraden om de hulp van een erkende loodgieter in te schakelen bij het verleggen van leidingen, zodat de kans op complicaties miniem is. Heeft u zelf ervaring met het leggen of verleggen van leidingen? Wellicht kunt u een deel van de werkzaamheden in dat geval zelf doen!

Werkzaamheden bij leidingen verleggen

Bij het verleggen van leidingen in uw serre of elders in uw woning is het allereerst belangrijk om de hoofdkraan af te sluiten. Hiermee voorkomt u dat er bij het loshalen van leidingen water wegstroomt, wat tot waterschade kan leiden. Wanneer de hoofdkraan is afgesloten zal een loodgieter het laatste beetje water in de leidingen weg laten lopen door de kraan in huis open te draaien. Het is niet mogelijk om al het water weg te laten lopen, omdat de druk op de leidingen na verloop van tijd te laag wordt. Houd dus altijd een bakje bij de hand, als u de leidingen loshaalt.

Wanneer de druk van de leidingen is, kan het verleggen beginnen. Een loodgieter zal de leidingen loshalen en waar nodig verlengen met nieuwe stukken leiding. Het verlengen van leidingen dient op een specifieke wijze te gebeuren, om te voorkomen dat er frictie ontstaat tussen de twee leidingstukken. Daarbij moeten de leidingen naadloos op elkaar aangesloten zijn, om te voorkomen dat er water tussen de leidingen door kan sijpelen. U wilt een lekkage in huis immers zo goed mogelijk tegengaan.

Service na het verleggen van leidingen

Vaak stopt de service van een loodgieter niet bij het verleggen van de leidingen. Zo kan een loodgieter u nadien helpen bij het onderhouden van leidingen, door deze eens per (half) jaar na te kijken op beginnende lekkages of slijtage. Na verloop van tijd kan er immers alsnog frictie ontstaan tussen twee leidingstukken.

Zelf ook hulp nodig bij het verleggen van leidingen in de serre? Kijk op internet naar een erkende loodgieter bij u in de buurt!