Een snelle manier om de buitenkant van uw huis op te frissen, is door uw kunststof kozijnen te verven met een nieuwe kleur voor een duurzame uitstraling. Omdat het niet altijd praktisch is om nieuwe ramen of deuren te kopen, is een goedkoper alternatief om de kunststof frames te moderniseren met een gemakkelijk aan te brengen verflaag.

Is het noodzakelijk?

Kunststof kozijnen hebben weinig onderhoud nodig, daarom is het verven van kunststof kozijnen niet noodzakelijk, maar wel mogelijk. Na jaren kan kleur van kunststof kozijnen verfalen en is een nieuwe verflaag een goede optie.

Zelf doen of uitbesteden

Het verven van uw kozijnen kunt u gewoon zelf doen, maar een professional doet het waarschijnlijk een stuk sneller en netter. Een schilder beschikt daarnaast over de benodigde materialen, die u anders zelf moet aanschaffen.

U kunt prima zelf u kunststof kozijnen zelf verven het is echter belangrijk om het juiste product te gebruiken om kunststof te schilderen. Vanwege de aard van kunststof en de meeste verven moeilijk om hechting op het oppervlak te krijgen, is het van cruciaal belang om een verf aan te brengen die zich hecht aan de ondergrond. Ook zal door thermische uitzetting elk plastic uitzetten en krimpen in de hitte. Dit betekent dat elke coating flexibel genoeg moet zijn om deze herhaalde beweging te weerstaan.

Een andere factor is dat de kunststof-ramen en -deuren onder de invloed van UV-stralen van de zon staan. Het is noodzakelijk dat de coating UV-stabiel is, waardoor een afwerking ontstaat die niet door de zon wordt gebleekt.

Het is belangrijk om te weten dat een nieuw kunststof kozijn niet mag worden geverfd. Elke kunststof kozijn dat recentelijk is geïnstalleerd, moet minimaal 12 maanden worden gelaten voordat wordt geprobeerd om te coaten. Dit komt doordat de harsen tijdens het productieproces de bovenste laag van het plastic verlaten. U zult merken dat het kunststof na een jaar minder glanzend zal zijn en dus minder hydrofoob. Dit helpt de verf te hechten aan wat in eerste instantie een ongelooflijk moeilijk oppervlak zou zijn om aan te binden.

Stappenplan

Voorbereiding

Maak het plastic volledig schoon van mos, algen of ander vuil. Schuur voorzichtig het oppervlak dat moet worden geverfd, zorg ervoor dat alle lastige hoekjes ook schoon zijn. Ons technisch team stelt voor om het oppervlak daarna te reinigen met spiritus. Meths is ideaal voor producten als witte spiritus vanwege het verdampen van het oplosmiddel. U hebt misschien ontdekt dat die witte spiritus een residu achterlaat. Zodra de meths volledig zijn verdampt, is uw kunststof raam of -deur klaar om te schilderen.

Toepassing

Omdat het lastig is om deurkozijnen of raamkozijnen te schilderen, is het belangrijk dat de op te brengen verf niet te snel droogt. Om dit te waarborgen, moet uw de verf worden verdund met 10% spiritus. Dit additief voorkomt ook onooglijke penseelstrepen en helpt de verf egaliseren wanneer een bedrieglijke bug moet worden verwijderd! Er moeten twee lagen worden aangebracht, zodat er voldoende tijd overblijft om tussen de lagen te drogen.

Het aanbrengen kan worden uitgevoerd met een solventveilige roller of een sterke filamentborstel. We raden u aan een op acryl gebaseerd verf te gebruiken, omdat acrylverf een vorm van kunststof is, kunnen ze de beweging van thermische uitzetting weerstaan.
De meeste acrylverf heeft ook de neiging om voldoende hechting aan kunststof te verschaffen terwijl deze een kleurstabiele afwerking verschaft.

Bron: Kunststof kozijnen schilderen op www.kunststofkozijn-expert.nl