Mooie kozijnen verdienen mooie raamdecoratie. Er is veel mogelijk op het gebied van raamdecoratie, zoals traditionele gordijnen, rolgordijnen, plisségordijnen en jaloezieën. Een nadeel van traditionele gordijnen is dat ze de kozijnen vaak helemaal verbergen. Dat is natuurlijk zonde, zeker als u net uw kozijnen heeft vervangen. Het is in dit geval een goede optie om voor jaloezieën te kiezen.

Montage in de dag

Om ervoor te zorgen dat de kozijnen zichtbaar blijven is de beste optie om de jaloezieën ‘in de dag’, tussen het kozijn te monteren. Het is hierbij wel belangrijk dat er juist wordt ingemeten, met name wanneer de jaloezieën op maat gemaakt moeten worden. Meet de breedte en hoogte van het kozijn daarom altijd op minstens 3 plekken op. Er kan altijd een klein verschil in zitten, vooral bij oudere woningen. Neem vervolgens de kleinst gemeten breedtemaat. Vaak dien je hier nog iets vanaf te trekken (ongeveer een centimeter) als ruimte voor het ophangsysteem. Hetzelfde geldt voor de hoogte, meet deze ook op meerdere plaatsen. De meeste webshops en zonwering-verkopers bieden een inmeethandleiding aan, maak hier altijd gebruik van om er zeker van te zijn dat het goed gaat.

kozijnen

Boren in kozijnen

Veel mensen durven niet in hun (kunststof) kozijnen te boren. Met name in huurwoningen zijn bewoners vaak bang dat het de kozijnen beschadigd en dat ze daar problemen mee krijgen. Het is altijd goed om voor het boren bij de verhuurder na te vragen of het in orde is. In veel gevallen is dit geen probleem. Er bestaat ook speciale dopjes die je in de gaatjes kunt stoppen als je de jaloezieën weghaalt bij de verhuizing. Op deze manier zie je er bijna niets meer van.

In een koopwoning kan je gelukkig doen wat je wil. Er bestaan wel systemen waarmee je de raamdecoratie op kunt hangen zonder te boren, maar vastschroeven is altijd het stevigst.