Ramen met goede isolatiewaarden zullen uw huis comfortabeler maken, vooral in de winter. Dit komt deels omdat ze minder warmte doorlaten, maar er is nog een reden: het binnen oppervlak van een beter geïsoleerd venster zal warmer zijn. Wanneer u ernaast staat of gaat zitten, zal uw lichaam niet zo veel warmte verliezen aan het raam als een kouder oppervlak. Soms is de tochtigheid die mensen van ramen voelen niet te wijten aan luchtbeweging, maar eerder aan het feit dat we lichaamswarmte naar het koude raamoppervlak uitstralen.

Naast het verbeteren van het comfort, hebben ramen met hoge isolatiewaarden minder kans op problemen met condensatie. Condens treedt op wanneer warme, vochtige binnen lucht in contact komt met een koud oppervlak, zoals een slecht geïsoleerd raam. Betere isolatiewaarden zijn het meest waardevol in koude klimaten. Hoe groter het temperatuurverschil tussen buiten en binnen, hoe sneller de warmte door het raam beweegt. U zult het verschil merken als u een oud raam vervangt door een beter isolerend venster. Bijvoorbeeld, wanneer het buiten 0 ° F is, is de binnen oppervlaktetemperatuur van een dubbel glasvenster ongeveer 44 ° F, maar voor een venster met hoge prestaties springt het naar ongeveer 56 ° F. Hoogwaardige ramen zullen ook in de zomer helpen, vooral als u het huis probeert te koelen tot 78 ° F als de buitentemperatuur stijgt naar 100 ° F.

Wat is isolatiewaarde?

U kunt zien hoeveel warmte een venster doorlaat dankzij de U-waarde, die de thermische geleidbaarheid meet. Een lagere U-waarde betekent een beter isolerend venster. De meer gebruikelijke term R-waarde verwijst naar de weerstand van het venster tegen warmtegeleiding en is de inverse van de U-waarde(dat wil zeggen, R-factoren = 1 / U-waarde). Betere ramen hebben hoge R-waarden en lage U-factoren (zie Tabel 1).

Omdat de verschillende delen van een venster allemaal verschillende U-waardes hebben, zou u naar de U-waarde voor het hele kozijn moeten kijken. Het frame en de rand van het glas hebben meestal hogere U-waarden dan het midden van het glas. Als ze niet specificeren – en dat doen ze vaak niet – kunnen fabrikanten of dealers verwijzen naar de U-waarde van een glas in het midden van het venster, die bijna altijd lager is dan de U-waarde voor het venster als geheel.

Zorg er ook voor dat u dezelfde vensters van hetzelfde formaat gebruikt voor vergelijking, aangezien de verhouding tussen glas en kader het resultaat beïnvloedt.

Welke soort kozijnen isoleert het beste?

Raamkozijnen gemaakt van aluminium, hout, vinyl (polyvinylchloride) of glasvezel isoleren het beste. Er zijn ook composieten van twee materialen (bijvoorbeeld vinyl en hout) met elkaar gemengd en gevormd zoals plastic. Om een bepaalde look te bereiken, bieden fabrikanten ook vinyl- of glasvezelframes aan met aan de binnenzijde een dun fineerhout (met hout bekleed vinyl). Anderen bieden houten kozijnen aan met een vinyl- of aluminiumbekleding voor extra duurzaamheid. Het frame kan ongeveer 15% van het energieverlies via een venster opvangen. Aluminium frames hebben hoge U-waarde, tenzij ze een thermische onderbreking bevatten – een strip urethaan die de overdracht van warmte door het metaal onderbreekt.

Hout, vinyl en glasvezel zijn veel betere isolatoren dan standaard aluminium frames (zonder thermische onderbreking). Hiervan, glasvezel presteert iets beter dan de rest en is ook de meest duurzame. U zult zien dat vinyl en houten frames over het algemeen vergelijkbare U-factoren hebben. Sommige zeer dure vinylframes zijn gevuld met urethaanschuimisolatie.

In dubbele en driedubbele beglazing worden de ruiten gescheiden door afstand houders. De afstand houders zijn traditioneel gemaakt van aluminium, zelfs in houten, vinyl- of glasvezelframes, waardoor er meer geleiding rondom de vensterranden ontstaat. Dit maakt de ramen in de winter aan de randen kouder en er kan waterdamp condenseren als deze het koude oppervlak raakt. Nieuwe afstand houders voor warme randen zijn gemaakt van beter isolerende materialen en worden aanbevolen voor koude klimaten. Het grootste voordeel van afstand houders voor warme randen is dat ze de condensatie rond de rand van het venster verminderen.

Meer informatie over Isolatiewaarde van kozijnen op www.kampmankozijnen.nl