Dubbel glas is al jaren populair in woningbouw. De ontwikkeling van een onmisbaar product.

Dubbel glas in kozijnen

Dubbel glas is rond de jaren ’70 veelvuldig toegepast in de Nederlandse woningbouw. In eerste instantie werd dubbel glas alleen toegepast voor debeneden verdieping van woningen. Dat dubbel glas beter isoleert dan enkel glas dat was ook in die jaren al duidelijk, maar om al het enkel glas in een woning te vervangen voor dubbel glas dat was relatief nog duur. Daarom bleef enkel glas zeer populair. Pas toen de overheid subsidies ging verstrekken namen meer mensen dubbel glas.

Dubbel glas ontwikkeling

Vanaf de jaren ’80 ontwikkelde de kwaliteit van het dubbel glas zich. Zo zorgde de ontwikkeling van Hoog Rendements glas (HR glas) voor een nog betere isolerende werking. De besparingen op energie namen hierdoor toe. Het werd daardoor aantrekkelijker om te kiezen voor dubbel glas.

Momenteel wordt er een onderscheid gemaakt tussen:

  • Standaard dubbelglas
  • HR glas (HR+, HR++, HR+++)

Dubbel glas: Bouwbesluit

Dat veel woningen nu dubbel glas hebben, komt ook door het Het Bouwbesluit. In december 1995 is Het Bouwbesluit gewijzigd met betrekking tot de eisen gericht op de Energiezuinigheid. Hierin staat onder andere dat enkel glas niet meer mag worden toegepast bij nieuwbouw en renovatieprojecten aan woningen waarvoor een vergunning nodig is. Enkel glas isoleert namelijk niet goed, waardoor veel warmte en daarmee energiekosten verloren gaan.